Ev satmak, birçok kritik adımı içeren bir süreçtir. Bazı sözleşmelerin imzalanması, tapu dairesindeki bürokrasiler, ekspertiz çalışmaları, fotoğraf ve reklam, peşinat sözleşmeleri, metrekare hesabı, tapu devir ve giderleri bunlardan sadece birkaçıdır. Ev satış süreçleri hakkında gerekli temel bilgilere sahip değilseniz, bu yolda işinin ehli bir emlakçı ile yürümekte fayda var.
Ev satma aşamasında bazı sözleşmelerin imzalanması ve tapu dairesindeki işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Ayrıca konut satışı, bazı masrafları da beraberinde getirmektedir. Satış işlemi tamamlanana kadar yaşanacak süreçler şunlardır:
Konut satış işlemlerinin en başında hazırda bulundurmanız gereken bazı önemli belgeler var. Hem ev sahibinin hem de alıcı adayının ibraz etmesi gereken bu belgelerle tapu dairesine ve gerekli diğer kurumlara başvurarak ev alışverişini kesintisiz sürdürmek mümkün. Sizi daha fazla merakta bırakmadan ev satışı için gerekli belgeleri açıklamaya başlayalım. İlk sırada, her kamusal alanda gerekli olan nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi yer alıyor. Ev satışındaki tarafları belgelemek adına gerekli olan bu belge, olmazsa olmazlardan. Daha sonra satılan taşınmazın, yani evinizin tapu aslı ve fotokopisi geliyor. Belediyeden almış olduğunuz emlak vergisi rayiç bedelini gösteren belge de önemli bir diğer kâğıt. Tabi bu arada evin herhangi bir borcunun olup olmadığını da belgelemeniz gerekiyor. Alıcının ibraz etmesi gereken dokümanlarsa şöyle:
• Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
• Vekaletname
• Zorunlu Deprem Sigortası belgesi
Taraflar, tüm bu belgeleri gösterdiğinde ev satış işlemlerini ideal biçimde gerçekleştirebilir. Artık ev satarken hangi belgeler gerekli sorusunu yanıtladığımıza göre metrekare hesabının nasıl yapıldığına geçebiliriz.
Ev satış süreçleri içerisinde yer alan ev metrekaresi hesaplama konusu 3 temel adıma dayanıyor. Bunlardan ilki, tüm odaların ölçülerinin ayrı ayrı hesaplanması. Gayrimenkulün net metrekaresini öğrenmek için yapacağınız bu adımda dikkat etmeniz gereken konu, bu hesaplamayı nasıl yapacağınız. Kare veya dikdörtgen gibi köşeli bir odanın metrekaresini hesaplamak için iki duvarın uzunluklarını birbiriyle çarpmak gerekir. Bu işlemi, evdeki her oda için yaptıktan sonra tüm sonuçları toplayarak evin net metrekaresini tam olarak bilmeniz mümkün. Eğer odalardan bazıları ya da her biri yuvarlak formdaysa odayı üçgenlere ayırarak ölçüm yapmak en doğrusu olacaktır. Dik üçgene bölünen alan için üçgenin dik olan iki kenarı çarpılır ve sonra ikiye bölünür. Böylece odanın net metrekaresi elinizde. Ev metrekaresi nasıl hesaplanır konusundaki bir diğer adımda brüt metrekareyi bulmak. Bunun için de duvarlar arasındaki kısımlara duvar kalınlığı, kolon ve merdiven boşluğu gibi atıl alanların eklenmesi yeterli.
Ev satış işlemli arasında belki de en hassas noktalardan biri olan tapu devir işlemlerinin nasıl yapıldığını bilmeniz, bu süreçte içinizi epey rahatlatabilir. Aslında bu işlemlerde izlenecek adımlar toplamda 1 veya 2 gününüzü alacak kadar basit. Öncelikle tapu müdürlüğü tarafından istenen belgeleri toplamanız gerekiyor. Bunlar:
• Nüfus cüzdanı ve temsil belgesi
• İcra müdürlüğünün satış müzekkeresi (Eğer eviniz icra yoluyla satılıyorsa.)
• Mahkeme müzekkeresi (Eğer ev ortaklığın giderilmesi davasıyla satılıyorsa.)
• Zorunlu Deprem Sigortası belgesi
• Emlak vergisi değerini gösteren belge.
Tüm bunlar ve ev tapu devir ücreti makbuzlarıyla gönül rahatlığıyla devir işlemlerini başlatabilirsiniz.