Emlak vergisi, bireyin sahip olduğu taşınmazlar için senelik olarak ödemesi gereken vergidir. Taşınmazlar; ofis, ev, arsa, bina gibi sabit varlıklardır. 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na nazaran Türkiye sınırları içinde bulunan bu varlıklara sahip olan vatandaşlar, her sene düzenli olarak vergi ödemesine tabidir.
Gayrimenkulünü satacak kişilerin tapu devri işlemlerinden önce emlak vergisini ödemesi gerekir. Alım satım işlemlerinde evin önceki tüm borçları gibi emlak vergisi borcu da satıcıya aittir. Emlak vergisi iki taksit halinde ödenebilmektedir. Ancak gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir.
Emlak vergisi borcu olduğu halde tapu devri işlemleri gerçekleştirilirse alıcı, borcu ve varsa önceki dönemden kalan borç faizini ödemekle yükümlü hale gelir. Alıcı, borcu ödeyip ilgili tutarı satıcıdan talep edebilir. Satıcının ödememesi durumunda ise alıcı, bu alacağını tahsil etmek amacıyla dava açabilir.
Hiç geliri olmayanlar, gaziler, şehitlerin dul ile yetimleri, emekliler ve engelli vatandaşlar; alanı brüt 200 metrekarenin altında tek konutu varsa vergi ödemez. Bu muafiyet sadece meskenler için geçerli olup, arsa yahut işyeri benzeri taşınmazlar için geçerli değildir. Muafiyetten yararlanmak için kişilerin ilgili belediyelere başvuru yapması gerekmektedir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sayfasında belirtilen satış işlemi evrakları arasında “Borcu yoktur.” yazısı bulunmamaktadır. Ancak bazı tapu müdürlükleri bu belgenin ibrazını talep edebilmektedir. Gayrimenkul sahibinin borç ödemesini unutmasına bağlı olarak sorun yaşanmaması için alıcılar da satıcıdan “Borcu yoktur.” yazısı getirmesini talep edebilir.
“Borcu yoktur.” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir.