İster başka bir yatırıma yatırım yapmak isterseniz de finansal ihtiyaç için bir ev satmak isteseniz de, gelen ve giden bir miktar para olacaktır. Evinizi satma kararınızı maddi bir ihtiyaçtan dolayı aldıysanız satış sonrası için de aklınızda belli bir miktar olması gerekir. Bu satışı en yüksek kârla tamamlamak istediğiniz gibi aynı istek alıcı için de geçerli olacaktır. Dolayısıyla pazarlığınız da bu yönde hareket eder ve iki taraf orta noktayı bulduğunda sona erer. Satış için yaptığınız anlaşmada istediğiniz miktarda veya belki biraz daha fazla olsanız bile hemen rahatlamak doğru bir karar olmayabilir. Çünkü süreç tamamlanana kadar sizi bekleyen pek çok görünmez maliyet vardır. Ev satmayı planlayan kişilerin karşısına aşağıdaki masraf kalemleri çıkabilmektedir.
Evinizi ihtiyaç sebebiyle hızlı bir şekilde satmak istiyorsanız eğer ev içinde tadilat masrafının olmaması gerekir. Mesela duvarlarda rutubet varsa, eskimiş ya da solmuş mermerler varsa, mutfak-banyo dolapları eskiyse, tesisat kaçağı varsa, musluk-bataryalar bozuksa ve buna benzer tadilatlar söz konusu ise öncelikle masraf ederek bu tadilatları yaptırmanız gerekir. Gözle görülen ve alıcı açısından büyük önem taşıyan bu tür tadilatları masraf ederek yaptırırsanız hem alıcı potansiyeli yükselir hem de eviniz kısa sürede satılmış olur.
Evin satış işlemi tapu dairelerinde gerçekleşmektedir. Burada evi satın alan ile ev sahibi arasında tapu devri gerçekleşir. Bu noktada alıcıdan ve satıcıdan %2’şer olmak üzere toplamda %4 oranında harç kesilmektedir. Ayrıca bu bedele ek 385 TL döner sermaye ücreti de alınır.
Satıcı ile anlaşma yapılırsa tapu harcını bazen sadece alıcı da ödeyebilmektedir. Bu noktada tüm tapu harcını alıcı ödediği için ev sahibi, tapu masrafı ödemez; ama satış bedeli üzerinden bir miktar indirim yapmak durumunda kalabilir.
Evinizi satmak istiyorsanız son 5 yıl içinde satın aldıysanız eğer gelir vergisini ödemeniz gerekir. Bu anlamda alış-satış fiyatı üzerindeki fark hesaplanır, vergi ödemesi çıkarılır. Vergi oranı, alış-satış fiyatı arasındaki farka bağlı olarak %35%e varabilmektedir. Bu yüzden ev alım-satımı yaparken evin gerçek bedelinin yansıtılması gerekir.
Noter, yalnızca ev sahibinin olmadığı durumlarda masraf haline gelebilir. Ev sahibi, sağlık veya başka nedenler ile satış esnasında hazır olmazsa veya olamazsa onun adına noterden vekâletname almak gerekir.
Satışı yapılacak ev ile alakalı bina aidatı veya belediye masrafları gibi borçlar olabilir. Eğer böyle veya bu tür borçlar varsa bunların hepsi satış sırasında açığa çıkabilir. Bu durumda tabi tüm ücretler ev sahibi için masrafa dönüşmüş olur. Bu aşamada alıcı ile anlaşma yapmalı, ortaya çıkan borçlar satış ücretinden düşürülmelidir.