Ferağ, Türkçe’ye Arapça’dan girmiş bir kelimedir. Kelimenin anlamına bakıldığında, vazgeçmek demektir. Günlük kullanımda olduğu gibi hukuki süreçlerde de kullanılan bir terimdir. Tapu işlemlerinde, malikin taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkının devri anlamına gelir. Yapılan işleme verilen isimdir. İki farklı şekilde yapılır. Mütevazı ve mütevazı.
Ücret karşılığında olup olmamasına göre ivazlı ve ivazsız olmak üzere iki tür ferağ verme vardır. İvaz, alacaklının isteyebileceği ve borçlunun yerine getirmekle yükümlü olduğu durum anlamına gelir. Ferağ verme türleri şunlardır;
Ferağ verme işleminin gerçekleştirilmesi için gayrimenkul sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvurması gerekmektedir. Tapu memuru tarafından hazırlanan resmi senedin imzalanması ile ferağ takriri gerçekleştirilmiş olur.
Bir gayrimenkulü satın alma hakkının öncelikli olarak eski sahibine verilmesine vefa hakkı denir. Ferağ verme ile gayrimenkul devri gerçekleştikten sonra yeni sahibinin eski sahibine mülkü devretmesine vefaen ferağ denir.
Bir gayrimenkulün sözleşme ile belirlenen ileri bir tarihte alım satımının yapılacağını taahhüt altına almak için satış vaadi sözleşmesi imzalanır. Satış vaadi sözleşmesinin imzalanmasının ardından geçen 5 sene içerisinde gayrimenkul sahibi mülkünün resmi satışını gerçekleştirmek istemezse alıcı dava açabilir. Gayrimenkulün tapu devrinin yapılması için açılan bu davaya ferağ icbar davası adı verilir.