Gayrimenkul danışmanlığı sürecinde danışmanların izlemesi gereken süreçlerden biri de tapu ibrazıdır. Gayrimenkul alıp satarken uygulanan tapu ve tapu işlemleri gayrimenkul danışmanlarının dikkat etmesi gereken önemli adımlardır. Bu süreçte gayrimenkul danışmanları uzmanlıklarından dolayı bazı belgeler hazırlar ve sunarlar. Ortak tapu, bu belgelerin bir parçası olan mülkün niteliğini gösteren bir tapu türüdür.
İki tür hisseli gayrimenkul vardır:
Hisseli gayrimenkulleri müstakil gayrimenkullerden ayıran bazı farklar vardır. Hisseli gayrimenkullerde kimin taşınmazın hangi bölümüne sahip olduğu belli değildir. Taşınmazın bütün bölümlerine tüm hissedarlar ortaktır. Bu nedenle tüm hissedarlarla ortak bir anlaşmaya varmadığınız sürece, gayrimenkulün bir kısmını bile kullanma hakkına sahip değilsinizdir.
Ayrıca hissenizi başkasına satabilir ya da ipotek edebilirsiniz, fakat taşınmazın tamamına ya da bir kısmına müdahale etmek için tüm hissedarların iznini almanız gerekmektedir.
Gayrimenkul alım satımlarında hisseli tapu neden önemli?
Alınan ya da satılan evin sahibi bir kişi ya da birden fazla kişi olabilir. Bu durumda taşınmaz malın ortaklaşa satışa sunulması söz konusudur. Ortak satışa çıkarılan gayrimenkulü tanımlayan tapu türüne de hisseli tapu adı verilir. Hisseli tapunun da iki çeşidi bulunmaktadır. Bunlar: El birliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olarak isimlendirilir.
Hisseli Gayrimenkul Alım Satımı Nasıl Yapılır?
Hisseli tapularda birden fazla kişinin ismi yer alır, ancak kimin hangi hisseye sahip olduğu belirtilmez. Bu sebeple hisseli gayrimenkulün alım satımını gerçekleştirmek için taşınmaz sahibi ve alıcının anlaşması yeterli olmaz. Tüm hissedarların izni olmadan gayrimenkul üzerinde kiraya verme, inşaat yapma gibi tasarruflar gerçekleştirilemez.
Hisseli tapuda hak sahibi olan kişilerin ortak bir görüşe varmaları gerekir. Bu sebeple gayrimenkulün satışını gerçekleştirecek hissedarların taleplerine bağlı olarak farklı satış seçenekleri bulunmaktadır: