Tapuda Vekalet Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?


Yayın tarihi : Kategoriler : Yazılarımız

Noterde vekaletname verilerek başkası adına resmi işlemler yapılabilir. Vekalet adı verilen ve birçok resmi işlemin gerçekleştirilmesine olanak sağlayan bu belge ile gayrimenkul satın almak, satmak veya kiralamak mümkündür. Tapu işlemlerini yürütmek için başkası tarafından verilen vekâlete tapu vekâletnamesi denir.

Ayrıca Gayrimenkulü alan, satan ya da kiralayan taraflardan her biri vekaletname ile işlem gerçekleştirebilir. Vekaletnamede tevkil yetkisi ibaresine yer verildiği takdirde vekil atanan kişi başka kişileri de vekil tayin edebilir. Ancak aynı kişi her iki taraf için de vekil olarak gösterilemez.

Tapu Vekaleti İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Tapu vekaletinin noter tarafından verilmesi gerekir. Tapu vekaletinin hazırlanması için noterde ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır:

  • Tapu vekaleti verecek şahsın T.C. kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı ya da pasaport
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Yetkili kişinin imza sirküleri
  • Nüfus cüzdanı
  • Yetkili kişinin talimatlarını içeren imzalı belge

Tapu vekaletinin yurt dışında kullanılacağı durumlarda, vekaletnamenin ilgili ülkenin diline yeminli tercüman tarafından çevrilmiş olması gerekir.

Tapu Vekaleti Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tapu vekaleti noterde düzenlenirken kapsamı “gayrimenkul satışı” ya da “gayrimenkul kiralaması” gibi açık ifadelerle belirtilmelidir. Hangi işlem için vekalet verildiği net bir şekilde belirtilmediği zaman Tapu ve Kadastro Müdürlükleri işlem yapmamaktadır. Bunun yanı sıra vekaletnamenin sınırlarının belirlenmesinde de fayda vardır. Örneğin tapu devrinin gerçekleştirileceği gayrimenkulün ada, parsel ya da açık adres bilgilerine vekaletnamede yer verilebilir.

Tapu vekaletinde süre belirtilmediği takdirde vekaletnamenin belirli bir sona erme süresi bulunmaz. Yetkisi devam eden vekaletnameler, belirtilen yetki sınırları içerisindeki başka bir işlem için tekrar kullanılabilir. Noterde vekalet verilirken “Vekaletname 3 ay süre ile geçerlidir.” gibi bir süre sınırlaması konulabilir.

Eğer bir sona erme süresi belirtilmemişse vekaletnameyi sona erdirmek için tapu dairesi ya da notere başvurarak azil işlemi gerçekleştirilebilir. Azil işlemi gerçekleştirilince vekil atanan kişi hiçbir işlemi gerçekleştiremez. Kısmi azil seçeneği ile de belirlenmiş işlemleri gerçekleştirme yetkisine son verilebilir.

Tapu Vekaleti Ücreti Ne Kadar?

Verilecek vekaletin kapsamına ve verilen yıla göre noter vekaletname ücretleri farklılık göstermektedir. İşlemin yapılacağı noterden güncel fiyat bilgisi edinilebilir.


Etiketler : , , , ,

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aradığınız gayrimenkulü bulamadınız mı?

Bizi arayın. Aradığınız gayrimenkulü size kısa sürede bulalım. +90 531 700 14 98